dinsdag 12 februari 2008
2003
300 Oostwijkse Koekjestrommels zijn bij de start van Museum Oostwijk verspreid onder de bewoners als vitrine bij bewoners thuis. In 2005 is onderzoekt Hester Noordhoek wat met de trommels is gebeurd:
47,5% gebruikt de koektrommel als koektrommel; speculaasjes zijn de populairste koekjes
37,5% gebruikt de koektrommel om spulletjes in op te bergen
15% gebruikt de koektrommel in een verzameling
woonwijk wordt museum
Voorjaar 2002 kreeg beeldend kunstenaar Jacqueline Heerema van de gemeente Vlaardingen de kunstopdracht om de culturele identiteit en belevingswereld van de bewoners van de Oostwijk te visualiseren. In de zomer van 2003 resulteerde dat in de start van Museum Oostwijk (MO).
In MO worden verhalen, voorwerpen, plekken en personen verzameld met als doel ze met elkaar in verbinding te brengen. De rijke collectie van deze sociaal gelaagde en multiculturele wijk wordt onderzocht en in kaart gebracht door kunstenaars en bewoners. Het onderzoeken, selecteren en opnieuw ordenen van de collectie leidt tot een nieuwe kijk op de culturele identiteit en belevingswereld van bewoners. Zo ontstaan er dwars door de wijk en bestaande conventies heen verrassende verbindingen op basis van gedeelde passies en kwaliteiten.
collectie
Vroeger en nu, alles en iedereen in de Oostwijk is onderdeel van de collectie van het museum. Huizen, bomen, voorwerpen, herinneringen en verhalen vormen samen de unieke museumcollectie. In MO kunnen door het leggen van verbindingen individuele belevenissen worden opgetild en boven het alledaagse uitstijgen. Daarvoor worden op verschillende niveau’s (populair, kunstinhoudelijk en wetenschappelijk) activiteiten geïnitieerd
De gemeenschap als museum
Museum Oostwijk staat voor een andere benadering van cultuur, cultureel erfgoed en culturele identiteit. In MO onderzoeken wijkbewoners in samenwerking met kunstenaars de cultuur van het dagelijks leven vanuit hun persoonlijke beleving. De collectie van het museum blijft bij de bewoners thuis, maar het zichtbaar maken van die collectie gebeurt door projecten irl (in real life) en op internet. Bewoners nemen deel of nemen zelf het initiatief om de collectie zichtbaar te maken.
Rariteitenkabineten, de oorsprong van onze musea
In MO is het museum terug naar de oorsprong bij de bewoners en hun passies:
particuliere rariteitenkabinetten vormden vaak de oorsprong van musea en wetenschappelijke verzamelingen. Na een tijdlang min of meer gesloten bolwerken voor wetenschappelijk onderzoek te zijn geweest, hebben de musea hun deuren weer geopend voor publiek. Pas vrij recent zijn musea zich bewust van hun rol en maatschappelijke relevantie. In dit project wordt de oorspronkelijke situatie hersteld: het particuliere ‘depot’ (voorwerpen, personen, verhalen, passies, eea in de meest ruime zin van het woord) en hun maatschappelijke relevantie staan weer centraal. Niet geïsoleerd en uniek, maar in samenspel met alle andere depots van bewoners van de Oostwijk. Samen vormen zij de Collectie en het onderzoeksterrein van Museum Oostwijk.
In een museum worden voorwerpen uit hun dagelijkse context losgemaakt en krijgen een andere betekenis. In een museumzaal of tentoonstelling worden door het samenbrengen van meerdere voorwerpen en verhalen een nieuw, ander en groter verhaal verteld. In Museum Oostwijk vormt de wijk zelf en de website de fysieke en conceptuele tentoonstellingsruimte.