dinsdag 18 december 2007

Subjective atlas of Palestine




Daily life in Palestine mapped along unconventional lines
The Dutch designer Annelys de Vet invited Palestinian artists, photographers and designers to map their country as they see it. Given their closeness to the subject, this has resulted in unconventional, very human impressions of the landscape and the architecture, the cuisine, the music and the poetry of thought and expression. The drawings, photographs, maps and narratives made for this atlas reveal individual life experiences, from preparing chickpeas to a manual on water pipe smoking, from historic dress to modern music. Pages containing humorous and caustic newspaper cartoons and invented Palestinian currency followed by colourful cultural diaries and moving letters from prisoners.
English 160 pp 16,5 x 22 cm paperback 500 fc ill. October 2007 ISBN 978 90 6450 648 2 € 16.50 Order at: www.010publishers.nl

maandag 17 december 2007

Collector's item voor verzamelaars in Museum Oostwijk


Beeldend kunstenaar Babette Wagenvoort heeft voor de verzamelaars van Museum Oostwijk glazen kerstballen gemaakt met de titel 'not just for Christmas'. Onder de inzendingen van 'Wat verzamel jij?' worden komend weekend 10 speciaal gemaakte kerstballen verloot. Wil je kans maken op 1 van deze 10 kerstballen (waarde 100 euro), zorg dan dat je inzending uiterlijk zaterdag 22 december bij Ria Bergman binnen is om mee te kunnen doen in de loting. Meer over Babette Wagenvoort: www.babettewagenvoort.com

woensdag 12 december 2007

donderdag 6 december 2007

Codex Kodanski - de onzichtbare stad


September 2004: De première van Codex Kodanski in de stad Rotterdam. Hootchie Cootchie maakte van het centrum een interactieve filmset vol met verhalen, geluiden en beelden. Gewapend met high tech apparatuur liepen de deelnemers door de straten van de stad en ontdekten zo een onzichtbare stad, verborgen achter facades of ontrokken aan het oog door het verleden.
Het project onderzoekt de mogelijkheden van het mengen van twee werkelijkheden: de werkelijke stad en de fictieve, virtuele stad bestaande uit verhalen, anekdotes, geluiden en beelden. Alle verhalen en geluiden zijn verbonden met specifieke locaties. Door gebruik te maken van ‘global positioning’ technologie kunnen deze twee werelden op elkaar worden gelegd en vormen zo een nieuwe wereld.

Found Collection


Chewinggum, Efteling 2003

maandag 3 december 2007

Verzamelaars verzamelen



De verzamelactie 'Wat verzamel jij?' is verlengd tot 12 januari 2008.

donderdag 29 november 2007

LEVEL1 TAMTAM



Speel mee en maak je verzameling(en) zichtbaar! Zie ook www.museumoostwijk.nl

Museum Oostwijk staat voor een andere benadering van cultuur, cultureel erfgoed en culturele identiteit.
In Museum Oostwijk worden verhalen, voorwerpen, plekken en personen verzameld met als doel ze met elkaar in verbinding te brengen. De rijke collectie van deze sociaal gelaagde en multiculturele wijk wordt onderzocht en in kaart gebracht door kunstenaars en bewoners. Het onderzoeken, selecteren en opnieuw ordenen van de collectie leidt tot een nieuwe kijk op de culturele identiteit en belevingswereld van bewoners. Zo ontstaan er dwars door de wijk en bestaande conventies heen verrassende verbindingen op basis van gedeelde passies en kwaliteiten.

TAMTAM wordt ontwikkeld in de context van het kunstproject Museum Oostwijk in Vlaardingen als gereedschap voor bewoners om vaardigheden te ontwikkelen als curator van/in de eigen wijk. Het spel leidt de spelers stap voor stap door het hele proces van het maken van een presentatie op basis van de collectie, zoals die bij bewoners thuis en in de Oostwijk aanwezig is. Doel van het spel is het stimuleren van wijkbreed collectief verzamelen in een jaarlijks terugkerend verzamelritueel.



LEVEL1TAMTAM maakt individuele verzamelingen in de Oostwijk zichtbaar als opwarmer naar collectief verzamelen.

woensdag 28 november 2007

Kapotte gloeilampen verzamelen en....



Lampen Han (Han Veendorp) verzamelde kapotte gloeilampen en 'tikte' die weer aan: hij draaide de lamp in een vitting en schudde net zolang tot de kapotte gloeidraad weer verbinding maakte en aangloeide. Elke gloeilamp was daarna uniek. Hij bouwde met sigarendoosjes en de aangetikte lampen wonderlijke lichtobjecten. Zijn hele huis werd verwarmd door die lampen. Ik heb een van die objecten en kreeg daarbij een doosje met aangetikte reservelampen.

dinsdag 27 november 2007

Museum Oostwijk zoekt directeur(en)


Het spel begint....

maandag 12 november 2007

The Game

"One day your game begins."


www.curatorforoneday.nl

Iedereen kan curator zijn in 'Video Vortex', een project van media-instituut Monte Video.
In navolging van 'Jeder Mensch ist ein Kunstler' (Joseph Beuys) en 'do it yourself' is het nu mogelijk zelf je eigen tentoonstelling samen te stellen. In 'Video Vortex' kan in het democratische Web 2.0 iedereen een keuze maken uit 2000 online videowerken uit de Collectie Instituut Nederland. De enige voorwaarde is dat je een statement of toelichting toevoegt aan je keuze, waardoor de show ook interessant wordt voor derden. De laagdrempelige thematiek en leidraad van persoonlijke verwondering vormen de grote kracht van deze tentoonstelling voor een dag.
>> Volkskrant 10.11.2007 >> tot en met 3 februari 2008

woensdag 31 oktober 2007

identiteit en origine


Ni Haifeng - Of the arrival and departure (2005)

De Chinese kunstenaar Ni Haifeng woont en werkt al 12 jaar in Nederland. In zijn werk refereert hij aan zijn afkomst, de historische handelsbetrekkingen tussen China en Nederland en het uitwisselen van identiteiten: Nederlandse patronen werden in China op porselein afgebeeld en keerden terug naar Nederland als authentiek Chinees porselein.

Voor zijn project ‘Van de aankomst en het vertrek’ vroeg hij aan bewoners van Delft om gebruiksvoorwerpen die iets zeggen over het hedendaagse leven in de stad. Er werden 140 objecten ingeleverd, variërend van een handschoen tot een tube tandpasta en een puntenslijper. De bonte verzameling is naar China verzonden en in het stadje Jing De Zhing, waar in de 17de eeuw ook porselein werd gemaakt, exact in porselein nagemaakt. Het porselein is vervolgens gedecoreerd met blauwe motieven. In totaal kwamen 1500 porseleinen kopieën per schip weer terug naar Delft.

Chinees en Delfts blauw
Met ‘Van de aankomst en het vertrek’ verwijst Ni Haifeng naar zijn afkomst en zijn verhuizing naar het Westen. Hij laat zich inspireren door de ontstaansgeschiedenis van Delfts aardewerk. In de 17de eeuw brachten schepen van de V.O.C. Chinees porselein mee naar Nederland. Om te kunnen concurreren met het veelgevraagde porselein begonnen Delftse plateelbakkers het te imiteren. Het goedkopere Delftse aardewerk werd zowel in binnen- als buitenland zeer populair, maar naar Chinees porselein bleef ook vraag bestaan. Het zogenaamde ‘Chine de commande’ is porselein met onder meer Hollands aandoende taferelen dat op bestelling in China werd gemaakt.

>> Tijdens de 'dag van de naturalisatie' in 2006 deed de gemeente Amsterdam een 'aardappel van Delfts Blauw porselein' van Ni Haifeng cadeau aan iedereen die er de Nederlandse nationaliteit aangemeten kreeg.


dinsdag 30 oktober 2007

zonder bezit geen identiteit


break down (ineenstorting) van Michael Landy (GB)

Begin 2001 legt Landy een inventaris aan van alles wat hij bezit. Dat zijn 7006 objecten. Elk object registreert hij en stopt het in een plastic tas. Vervolgens zet hij alles op transport naar een leegstaand winkelpand in London. Daar staat een lopende band opgesteld, bemand door een tiental medewerkers, allen gekleed in uniform. Een voor een zetten zij de voorwerpen in een bak op de lopende band en halen ze uit elkaar in afzonderlijke onderdelen. Aan het einde van de lopende band staat een verpulvermachine. Ook brieven, zijn paspoort en geboortebewijs, en zelfs werken gemaakt door zijn vrienden. Het laatste oject dat hij vernietigd is zijn meest dierbare bezit: een nappa jas van zijn overleden vader. 40.000 mensen zijn getuige van deze break down, ineenstorting. Tijdens het project wordt Landy bijgestaan door een non, een priester en een psychiater, die allen van mening zijn dat hij hulp nodig heeft. Zijn moeder kan hij er niet bij hebben, want zij huilt de hele tijd. Voor Landy zelf was het alsof hij zijn eigen begrafenis bijwoonde. Niet alleen de materiele kant maar juist de emotionele waarde van objecten en de relatie die zij vertegenwoordigen tussen mensen roept veel emotionele reakties op: zonder bezit geen identiteit.

Mapping the city

duif door Chris

Voor de tentoonstelling Kaarten van Amsterdam 1866-2000 in het Gemeentearchief Amsterdam realiseert Waag Society met Esther Polak en Jeroen Kee het project Amsterdam RealTime.Iedere Amsterdammer heeft een onzichtbare kaart van de stad in zijn hoofd. De manier waarop hij zich door de stad beweegt en de keuzes die hij hierbij maakt worden bepaald door deze mental map. Amsterdam RealTime wil een poging wagen tot het zichtbaar maken van deze mental maps via het verplaatsingsgedrag van de gebruikers van de stad.Gedurende twee maanden (3 oktober t/m 1 december 2002) zijn alle Amsterdammers uitgenodigd om zich uit te laten rusten met een tracer-unit. Dit is een door Waag Society ontwikkeld draagbaar apparaat, uitgerust met GPS: Global Positioning System. Op basis van satelietgegevens berekent de tracer zijn geografische positie. De gegevens van deze tracers worden in real time doorgezonden naar een centraal punt. Door deze gegevens weer te visualiseren verschijnen er sporen, lijnen, in een zwart vlak. Uit deze lijnen ontstaat als vanzelf een (gedeeltelijke) kaart van Amsterdam. Deze kaart registreert geen straten of huizenblokken, maar is opgebouwd uit louter bewegingen van personen.

'Verzamelaar van terloopse stadse beelden'

foto: Pauline Oltheten

Tracy Metz over Pauline Oltheten en de straat als haar werkterrein in NRC vrijdag 26 oktober 2007:

".....De tentoonstelling valt samen met het verschijnen van haar boek Theorie van de straat. Daarin verzamelt ze ruim honderd foto's en tekeningen, de neerslag van haar langdurige observaties van hoe we zijn - en daarmee ook een beetje wie we zijn - in het openbare domein."

>> Galerie Fons Welters t/m 24 nov. Boek NAI uitgevers.

maandag 15 oktober 2007

Wat verzamel jij?


Deze stenen komen uit Frankrijk, Zweden, Zwitserland en andere plekken in Europa. Als wij met het gezin tijdens vakanties langs stranden of oevers struinen, lopen we de hele tijd met het hoofd omlaag. Gek eigenlijk, op zo'n moment steekt namelijk het -liefst als eerste- vinden van een hartvormige steen plotseling de kop op als een vergeten obsessie. Ook het afkeuren van andermans vondst (niet hartvormig genoeg) hoort bij dat spel. Wellicht missen we een hoop van de prachtige omgeving op zo'n moment, maar eenmaal thuis is de aanwinst toch een prettige herinnering aan een fascinerende wandeling!
IH

dinsdag 18 september 2007

De mogelijkheid van een kever



Kunstenaar: Damian Ortega, wednesday 30 july 2003

Vandaag rolde in de Volkswagenfabriek in Mexico de allerlaatste Kever ter wereld van de lopende band. Toeval of niet, de Mexicaanse kunstenaar Damian Ortega presenteert deze zomer op de Biennale van Venetie een toepasselijk kunstwerk. Hij maakte van de auto - in de jaren dertig door Hitler bedacht en door Ferdinand Porsche ontworpen - een driedimensionaal exploded view door de onderdelen van een Kever uit 1983 stuk voor stuk met touwtjes aan het plafond te hangen.

woensdag 12 september 2007

verse (mee)spelers?

Gisteravond is het spel geintroduceerd bij het Bewonersplatvorm van de Oostwijk. Met name 'je 1e kus in de Oostwijk' als verzamelonderwerp spreekt aan, en de mogelijkheid om die 1e kus in de wijk zichtbaar te maken door een spoor van kleine bordjes of misschien juist een film zet de gemoederen in beweging! Ben benieuwd of Koos índerdaad reageert!
Naast 'je 1e kus in de Oostwijk' zijn de andere verzamelonderwerpen 'Oostwijkse multiculti noise', ''Tuinen' en 'Dieren'. Je kan rechtstreeks reageren door hieronder op reacties te klikken en je nieuwe reactie toe te voegen of mail naar
info@museumoostwijk.nl

dinsdag 24 juli 2007

2e proefspelronde

op maandagavond 17 september 2007 wordt vanaf 19 uur de 2e proefspelronde gespeeld.
Bewoners van de Oostwijk kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar info@museumoostwijk.nl

vragen na 1e proefspelavond


wat is:
Het spelelement?
Doel van het spel?
Spelen om te winnen?
Abstract
De MO-factor?
Sociale cohesie


Pieter stelt voor een verzamelritueel te laten ontstaan. Iedere traditie komt voort uit een afspraak. Ooit is een keer afgesproken een verjaardag te vieren. Je zou het jaarlijkse Oostwijkse verzamelritueel kunnen organiseren. Hierdoor ontstaan wisseltentoonstellingen met bijvoorbeeld thema's. Het spel moet gespeeld worden om wisseltentoonstellingen te maken

Voorstellen om het spel wijkbreed te spelen:
Voorrondes om spelers te bepalen
Hele wijk betrekken in de selectie van de spelers

Raadsel in de wijk om spanning rond het spel op te bouwen
Team opbouwen
Uitdagen
Creativiteitsscore 1 tot 10
Competitie
Spel: gezellig, sociaal, nostalgisch, saamhorigheid bevorderen
Geheim (wie is de mol?)
Spelen in de huiskamer (intiem) of just meer openbaar?
Snelheid/tijd/slimheid
Verzamelaar : essentie verzamelen: compleet krijgen van de verzameling!
Deel je passie/fascinatie
Verzamelritueel
Grootste pompoen, hoogste zonnebloem mag mee doen

straten tegen elkaar te laten spelen. Voordeel is dat straten elkaar beter kennen.

toelichting TAMTAM

het spel
Het spel leidt de spelers stap voor stap door het hele proces van het maken van een presentatie op basis van de collectie, zoals die bij bewoners thuis en in de Oostwijk aanwezig is. Stappen in het spel maken de keuze van een verzamelonderwerp duidelijk, helpen bij het ontsluiten van de collectie door samenwerking van bewoners te stimuleren, de verzameling met experts in een bredere context plaatsen en in een presentatie inzichtelijk en ervaarbaar te maken voor elkaar en voor derden.

TAMTAM wordt (in de toekomst) Irl en virtueel gespeeld:
Irl: Spelbijeenkomst rond bordspel
Virtueel: Simultaan met het irl-bordspel wordt het spel op internet gespeeld en wordt de digitale collectie zichtbaar en ervaarbaar gemaakt. Input wordt gekoppeld aan de digitale plattegrond, waardoor op geheel eigen wijze inzicht ontstaat over de wijk.

TAMTAM wordt door 4 teams gespeeld. Elk team stelt een verzamelproject samen in 4 fasen: onderwerp - objecten - interpretatie - presentatie.
Bij elke fase horen een aantal opdrachten en/of vragen. De resultaten worden bijgehouden op verzamelstaten. Als een fase nog niet compleet is uitgewerkt, kan voor 1 onderdeel een joker worden ingezet, om in een later stadium dit onderdeel alsnog af te ronden. Alle onderdelen moeten afgerond zijn alvorens de eindstreep te bereiken.Op sommige momenten kan er sprake zijn van competitie, er kan worden samengewerkt met meerder buurtbewoners en experts, jokers ingezet, die zoeken we op, etc. Het project dat als eerste de finish haalt is de winnaar. Voorwaarde is, dat alle fasen afgerond zijn. De winnaar ontvangt steun en middelen om het project uit te voeren.

TAMTAMverzamelstaat
elke curator (speler of team van spelers) ontvangt een verzamelstaat waarop de stand wordt bijgehouden:

I onderwerp: 1- 5 op de verzamelstaat
1.Projectomschrijving
2.Motivatie
3.Titel
4.De betekenis/relevantie van het thema voor de Oostwijk
5. De betekenis/relevantie voor derden

II Verzameling/collectie/objecten: 6 – 15 op de verzamelstaat
6.Object + objectomschrijving (soort object: materieel, immaterieel, herkomst, achtergrondinformatie ed)
… t.m 15 (minimaal 10, maar kan veel meer zijn)

III Interpretatie: 16-20 op de verzamelstaat
16. Expertbijdrage 1 (referentie, bv gedicht, tekst, beeld, curator museale verzameling)
17. Expertbijdrage 2
18. Expertbijdrage 3
19. Omschrijving context van de verzameling
20. Verleden, heden, toekomst

IV Presentatie: 21 – 25 op de verzamelstaat

21. Vorm van de presentatie (tentoonstelling, radioprogramma, wijkroute etc)
22. Doelgroep en de manier (bv locatie) waarop publiek kennis kan nemen van het project
23. Opening
24 Publiciteit, publiciteitsstunt
25 Afronding, (beeld) verslag, digitale collectie


1e proefspelavond 090707

Het bordspel is nu in schetsfase met papier en karton, en wordt in een later stadium vormgegeven. Wat nu belangrijk is, is het uittesten van het spel, zodat spelstructuur, handleiding, spelregels en spelopdrachten duidelijk worden. Hiervoor worden een aantal testbijeenkomsten met bewoners en experts georganiseerd.In de volgende fase volgt de uitwerking van het virtuele spel, en het samenbrengen van het virtuele spel met het bordspel. De laatste fase is het koppelen van TAMTAM aan de Digitale Collectie.

9 juli 2007 van 19 – 22 uur zijn we te gast bij Katja en Eric in de Oosterdwarsstraat in de Oostwijk, Vlaardingen.
Spelers: Katja, Eric, Lia, Lars, Peter, Jochem, Eric van S. (verhinderd). Experts: Pieter (educatie en erfgoed), Bas en Hederik (grafisch ontwerpers). Spelleiders: Ineke en Jacqueline.

Het bordpel bestaat uit een plattegrond van de Oostwijk en 4 trajecten die afgelegd moeten worden: onderwerp – objecten – interpretatie – presentatie. Bij elk traject horen een aantal opdrachten. Het resultaat van alle 25 opdrachten wordt vastgelegd op verzamelstaten.
4 teams kunnen het spel spelen. Elk team bestaat uit een aantal bewoners, in een later stadium kiezen ze daar een aantal experts bij. Elk team kiest een verzamelonderwerp waar het een project van wil maken en krijgt een verzamelstaat waarop de stand wordt bijgehouden.

opdracht 1: kies een verzamelonderwerp

De hele wijk is onderdeel van het museum. Het spel helpt spelers museumdirecteur te zijn. De wijk blijft hetzelfde, maar het spel zorgt telkens voor een nieuwe betekenis. Dat is de waarde van het spel. Het kapitaal van een museum is dat je 'echte dingen' hebt. Echte verhalen, echte kunst, echte foto's.

Lia: tuinen
Vanuit Hollandse stadstuinen een onderzoek doen naar de typisch Oostwijkse tuin; bv bepaalde planten door de verzilte grond, of het gebruik van de tuin vroeger en nu.

Eric / plaatsvervanger Peter: dieren
Is er een typische Oostwijkse pissebed? of een inventarisatie van dieren binnen- en buitenshuis; of misschien toch de favoriete schijtplek katten in de wijk?

Katja: je 1e Oostwijkse kus
markeren van die 1e kus in de wijk en daarmee het hart van de wijk blootleggen

Jochem: Oostwijkse multiculti noise
Mars voor de oostwijk; lied uit het verleden? nieuw lied dat elk jaar gezongen wordt; volkslied van de oostwijk;
Oostwijkse multiculti noise zal leiden tot complete verbroedering



Museum Oostwijk - TAMTAM




Introductie TAMTAM©
TAMTAM wordt ontwikkeld in de context van het kunstproject Museum Oostwijk in Vlaardingen als gereedschap voor bewoners om vaardigheden te ontwikkelen als curator van/in de eigen wijk. Het spel leidt de spelers stap voor stap door het hele proces van het maken van een presentatie op basis van de collectie, zoals die bij bewoners thuis en in de Oostwijk aanwezig is. Het kunnen bv voorwerpen, personen, plekken of verhalen zijn.Stappen in het spel maken de keuze van een verzamelonderwerp duidelijk, helpen bij het ontsluiten van de collectie door samenwerking van bewoners te stimuleren, de verzameling met experts in een bredere context plaatsen en in een presentatie inzichtelijk en ervaarbaar te maken voor elkaar en voor derden.De vorm van de presentatie is open: het kan een tentoonstelling, wijkwandeling, film, boekje of iets heel anders zijn. Al het materiaal wordt verzameld en opgenomen in de Digitale Collectie van Museum Oostwijk.

In het kort Museum Oostwijk Vlaardingen
Museum Oostwijk is een kunstproject dat zich sinds 2003 in de Vlaardingse Oostwijk afspeelt. In Museum Oostwijk worden verhalen, voorwerpen, plekken en personen verzameld met als doel ze met elkaar in verbinding te brengen. De rijke collectie van deze sociaal gelaagde en multiculturele wijk wordt onderzocht en in kaart gebracht door kunstenaars en bewoners. Het onderzoeken, selecteren en opnieuw ordenen van de collectie leidt tot een nieuwe kijk op de culturele identiteit en belevingswereld van bewoners. Zo ontstaan er dwars door de wijk en bestaande conventies heen verrassende verbindingen op basis van gedeelde passies en kwaliteiten.

In 2008 wordt het project overgedragen aan de wijkbewoners
Om deze overdracht naar bewoners voor te bereiden is het ‘bewonerscuratorenspel’ TAMTAM in ontwikkeling. TAMTAM biedt bewoners de tools om zelf de collectie te ontsluiten. Bewoners worden de samenstellers van tentoonstellingen als curatoren, zij beheren en bewaren de collectie als conservatoren en kunnen bovendien het publiek rondleiden als suppoosten in hun museum.